polski czeski slowacki angielski

MULTI PERFECT - Żywność funkcjonalna

Definicja wg FUFOSE 1999r– żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia, samopoczucia i/lub zmniejszonego ryzyka chorób.
Żywność ta musi przypominać postać żywności konwencjonalnej i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, po których oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą.

W literaturze przedmiotu podkreśla się szczególne cechy tego rodzaju żywności:

Podwyższona jakość żywności funkcjonalnej w stosunku do tradycyjnej wynika w obecności w jej składzie preparatów prozdrowotnych oraz optymalnej proporcji. Nasze jajka dzięki wykorzystaniu synergistycznego działania efektu różnych składników, witamin, mikroelementów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych spełniają warunki takie, jakie żywność funkcjonalna powinna spełniać. Jajko samo w sobie jest doskonałym produktem spożywczym. My pozwoliliśmy sobie go jeszcze „poprawić’ na miarę współczesnej nauki. Wzbogacenie jajka jest na tyle bezpiecznym procesem, że nie można tutaj niczego ująć, a wartość dodaną uzyskuje się w sposób pośredni za pomocą odpowiedniego żywienia kur. Jest to korzystne dlatego, że jest bezpieczne - wcześniej musiałaby zareagować kura, poza tym substancje, które przechodzą i odkładają się w jajku są naturalnie przetworzone, często na łatwiej przyswajalne dla organizmu.