polski czeski slowacki angielski

Witamina E – rozpuszczalna w tłuszczach, jest silnym antyoksydantem, pogromca wolnych rodników, jedna molekuła może zabezpieczyć aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w organizmie. Dzięki temu stosuje się ją jako naturalny konserwant zabezpieczający tłuszcz przed utlenianiem się. Spowalnia procesy starzenia krwi i mózgu. Poprawia oddychanie komórkowe, chroni oczy, zapobiega miażdżycy, nowotworom, reguluje gospodarkę tłuszczową, stymuluje układ odpornościowy oraz odmładza. Niedobory dają dystrofię mięśniową (zaburzenia funkcjonowanie mięśni szkieletowych), pogarszają wzrok, zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nawet „starcze plamy” na skórze są wynikiem jej niedoboru. Lepsze wchłanianie witaminy E daje m.in. obecność witaminy A, selenu oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina A – rozpuszczalna w tłuszczach, jest strażnikiem, stojącym u wrót naszego organizmu, bierze bowiem udział niemal we wszystkich ważnych funkcjach naszego organizmu. Zapobiega kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, zapewnia prawidłowy wygląd skóry i błon śluzowych, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na serce, zwiększa odporność na zakażenia. Lepsze wchłanianie daje obecność m.in. witaminy D, E, tłuszczy.