polski czeski slowacki angielski

Selen – jest wprost nieocenionym mikroelementem, spowalnia procesy starzenia się tkanek, neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne (w tym unieczynnia aflatoksynę której mykotoksyny wykazują działanie nowotworowe), metale ciężkie oraz związki uwalniane podczas zakażeń, stresów, urazów. Selen łagodzi objawy związane z menopauzą (uderzenia gorąca), zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. W obecności witaminy E selen jeszcze bardziej wzmacnia swoje działanie. Wiele badań wskazuje, że osłabia działanie substancji rakotwórczych, które przyczyniają się do zmian nowotworowych. Zawartość selenu w diecie jest uzależniona od poziomu selenu w glebie. Niestety, znaczna część Europy jest w niego uboga. Jeżeli dodatkowo deficytowi selenu towarzyszy niedobór innych antyoksydantów np. witaminy E następuje dalszy wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia zmian nowotworowych nawet dziesięciokrotnie.