polski czeski slowacki angielski

Omega -3 – kwasy tłuszczowe EPA+DHA, materiał energetyczny i budulcowy dla komórek, pozytywnie wpływający na układ krążenia: wspomaga pracę serca, działa antyarytmicznie, obniża ciśnienie tętnicze, cholesterol, zmniejsza lepkość krwi, ma również właściwości przeciwzapalne, poprawiające koncentrację oraz usprawnia pracę układu immunologicznego. DHA jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, ponieważ kora mózgowa jest zbudowana w 60% z tego właśnie kwasu. Wpływa on zatem na zdolności umysłowe, bierze udział w produkcji hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. U osób cierpiących na depresję badania wykazały bardzo niski poziom DHA. Zagrożeniem dla prawidłowego zużytkowania dostarczanych z pożywieniem kwasów omega-3 jest nadmiar Omega-6, dlatego ważne są proporcje. Stosunek omega-6 do omega-3 powinien wynosić 5:1 - 4:1 . W normalnej diecie zwykle jest to 10 a nawet 20 : 1 . Źródłem Omegi-3 są tłuste ryby morskie oraz olej lniany.