polski czeski slowacki angielski

MULTI PERFECT - Opis produktu

Próbując sprostać oczekiwaniom wymagających klientów oraz czerpiąc inspirację z rynków światowych i współczesnych osiągnięć naukowych w dziedzinie żywienia, poszliśmy o krok dalej tworząc najbardziej złożony produkt na rynku krajowym i europejskim. Do tej pory jaja wzbogacone były zaledwie w jeden lub dwa istotne składniki. My zwiększyliśmy do istotnych poziomów aż osiem składników, mających bardzo duże znaczenie w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Od pomysłu do finalnej produkcji z wielu powodów upłynęło kilka lat. Uzyskanie odpowiednio wysokich poziomów w odpowiednich proporcjach było poprzedzane licznymi badaniami, z których znaczną część wykonano w laboratoriach akredytowanych poza granicami kraju. Wzbogacanie jaj odpowiednim żywieniem kur w innych rodzajach chowu np. chowu ściółkowego, nie przyniosło zadowalających rezultatów, bowiem możliwość przemieszczania się kur, dostępność paszy w różnych miejscach oraz możliwość wyboru wyjadanej paszy powodowała, że poszczególne poziomy pożądanych substancji raz były wyższe a raz niższe. Najbardziej stabilne poziomy dało karmienie w chowie klatkowym.

W telegraficznym skrócie:

Omega -3 – kwasy tłuszczowe EPA+DHA, materiał energetyczny i budulcowy dla komórek, pozytywnie wpływający na układ krążenia: wspomaga pracę serca, działa antyarytmicznie, obniża ciśnienie tętnicze, cholesterol, zmniejsza lepkość krwi, ma również właściwości przeciwzapalne, poprawiające koncentrację oraz usprawnia pracę układu immunologicznego.

czytaj więcej

Witamina E – rozpuszczalna w tłuszczach, jest silnym antyoksydantem, pogromca wolnych rodników, jedna molekuła może zabezpieczyć aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w organizmie. Dzięki temu stosuje się ją jako naturalny konserwant zabezpieczający tłuszcz przed utlenianiem się.

czytaj więcej

Witamina A – rozpuszczalna w tłuszczach, jest strażnikiem, stojącym u wrót naszego organizmu, bierze bowiem udział niemal we wszystkich ważnych funkcjach naszego organizmu.

czytaj więcej

Witamina D3 – pełni funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości, jest niezbędna do prawidłowego formowania układu szkieletowego, zapobiega osteoporozie, pośrednio wpływa też na system nerwowy i na skurcze mięśni w tym mięśnia sercowego,

czytaj więcej

Witamina B9 -  pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi (wraz z witaminą B12), uczestniczy w procesach mielizacji (tworzenie osłonki mielinowej) neuronów. Niedobór daje zaburzenia rozwojowe u płodów, niedokrwistość, trudności w zasypianiu, słaby wzrost, problemy z trawieniem, zaburzenia zachowania i inne.

Selen – jest wprost nieocenionym mikroelementem, spowalnia procesy starzenia się tkanek, neutralizuje i usuwa z organizmu różne substancje toksyczne (w tym unieczynnia aflatoksynę której mykotoksyny wykazują działanie nowotworowe), metale ciężkie oraz związki uwalniane podczas zakażeń, stresów, urazów.

czytaj więcej

Jod – Polska należy do krajów objętych niedoborem jodu. Jodowaną sól coraz częściej zastępujemy innymi przyprawami a jego niedobór potrafi poczynić straszne spustoszenie w naszym organizmie.

czytaj więcej

Luteina – antyoksydant, koncentruje się w plamce żółtej oka chroniąc je przed działaniem wolnych rodników oraz wysokoenergetycznym światłem niebieskim(światłem UV) działając jak naturalny filtr. Nie dopuszcza do wysychania błony śluzowej oka, chroni je przed stanami zapalnymi.

Z premedytacją przypominamy informacje o podstawowych witaminach i mikroelementach żeby zwrócić uwagę, jak bardzo są one ważne w żywieniu i jak powiązane jest ich działanie, oraz to, że nie jest wcale rzeczą łatwą dostarczenie ich organizmowi, ze względu na ograniczone źródła ich występowania. Niestety nie można wzbogacić jajka we wszystko co ważne np. witaminy rozpuszczalne w wodzie nie odkładają się w jajku, ale akurat te są bardziej dostępne w codziennej diecie. Te, które pozwoliliśmy sobie zwiększyć w jaju stanowią problem dietetyczny i dość często wymagają suplementacji. Po co kupować więc tabletki, kapsułki skoro można je dostarczyć w naturalnych produktach, często w formie substancji łatwiej przyswajalnych dla organizmu. W trakcie przygotowań do produkcji naszego jaja, intensywnie poszukiwaliśmy materiałów, norm, zaleceń i z przykrością stwierdziliśmy, że ze wzrostem świadomości, postępu w nauce, nie idą w parze badania żywności. Pracujemy na badaniach wykonanych kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu, kiedy nieco inne były gleby i nieco inna była żywność. Za postęp technologiczny płacimy zubożeniem tej żywności właśnie w witaminy i składniki mineralne, choć nie tylko. Wcale nie jesteśmy przekonani czy współczesny człowiek przy aktualnej wiedzy dostarcza organizmowi wszystko to, czego on potrzebuje z kilku powodów:

Przeciętny człowiek nie do końca się orientuje, jakie zabiegi wykonuje się w przemysłowej produkcji żywności, żeby sprostać oczekiwaniom rynku. I tak zdrowy tłuszcz roślinny poddany jest procesowi uwodornienia, który służy wydłużeniu terminu przydatności oraz poprawy smarowności. W ten sposób otrzymujemy z tłuszczu niensyconego transizomer. Tylko co dzieje się dalej. Zmienia się jego budowa i właściwości. Nie występuje w takiej postaci w przyrodzie, więc nasz organizm go nie rozpoznaje i błędnie go wykorzystuje np. w przypadku gdy wystąpi deficyt DHA niezbędnego do budowy synaps nerwowych, organizm zastąpi go transizomerem, powstaną co prawda z tego synapsy, ale będą się dłużej tworzyć i nie będą funkcjonować prawidłowo, a w wyniku tego dziecko może mieć problemy z nauką, pamięcią, czy zachowaniem /ADHD/. To tylko jeden z wielu przykładów, uzmysławiający nam nasze "zdrowe" odżywianie.

Nie chcemy tutaj napadać na producentów żywności, bo nie o to tutaj chodzi. Chcemy jedynie pokazać, że współczesny człowiek musi się odżywiać na miarę dwudziestego pierwszego wieku. Odżywianie to musi być bardziej przemyślane. Kupując tanio niekoniecznie kupujemy dobrą jakość, a zaoszczędzone pieniądze w dalszej perspektywie zostawiamy u lekarza i w aptece (czy to jest dobra inwestycja?). Jesteśmy tym co zjemy i tak właśnie się później czujemy. Jemy „byle co” i czujemy się „byle jak”. Coraz więcej mówi się o nowym, zdrowym modelu odżywiania, ale niestety globalnie wygląda to tak, że mamy coraz więcej chorób o charakterze cywilizacyjnym, stąd alarmujące raporty Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Opracowano na podstawie:
http://www.goldenline.pl/forum/1336032/omega-3-kontra-omega-6-dzis-naukowcy-sa-powszechnie-przekonani-ze-tluszcze-rybie-pomagaja-eliminowac-przygnebienie
http://witaminy.eu.interia.pl/witamina_e.htm
http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr200701.html
http://luteina.info.pl/
http://www.witaminy.biz/inne/luteina.html
http://portalwiedzy.onet.pl/92162,,,,jod,haslo.html http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jak-dostarczyc-organizmowi-jod,6900.html